Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

antun Motika

ANTUN MOTIKA

            Slikar našeg intimizma, vođenog i nošenog od impresije lake kao dah. On se povodi za svojim dojmom, za impresijom, i u svojoj je biti kasni impresionist, i cijelog je života to bio.
Grgo Gamulin
Rodio se u Puli 30. prosinca 1902. kao jedno od troje djece majke Ane i oca Antuna, trgovca vinom. Obitelj živi skromno, ali složno. Za vrijeme rata (1915.) majka s djecom odlazi u Pazin gdje Antun pohađa gimnaziju. 1921. upisuje kiparstvo na Akademiji u Zagrebu kod prof. Rudolfa Valdeca, no poslije se opredjeljuje za slikarstvo kod Maksimilijana Vanke. Diplomirao je 1927. kod Ljube Babića.
Nakon studija predaje u Mostaru gdje doživljava i svoj "preporod u svjetlu". Tu i nastaje njegovo slikarstvo impresionističke tematike na temelju bjeline.
Boravio je u Parizu, predavao na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a samostalno izlaže od 1933. Svojom izložbom gvaševa (1952.) potaknuo je burnu polemiku koja prethodi oštrim sukobima oko apstraktne umjetnosti i slobode stvaralaštva. 
1970. dobiva nagradu "Vladimir Nazor"za životno djelo.
Umro je 13. veljače 1992 u Zagrebu.

Mijena je za Motiku sveobuhvaćujuća, i u njoj je posvema izražena vizija krajolika u svjetlu i suncu. Antun Motika je ljetopisac promjena u prirodi, života i umiranja svjetla, sunca i kiše, suhog kamena i mokrog snijega, izmijenjujući ih tako životno da se pričinja kako prenosi dah nekog mitskog bujanja i nestajanja.
Darko Schneider