Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

branko Šenoa

BRANKO ŠENOA

Rođen je 7. kolovoza 1879., bio je hrvatski slikar, grafičar i povjesničar umjetnosti, mlađi sin hrvatskog književnika Augusta i Slave Šenoa. Imao je samo 2 godine kad mu je umro otac. U Zagrebu je završio Klasičnu gimnaziju 1897., studij prava 1902. te filozofije 1905., a doktorirao je iz povijesti umjetnosti 1912. Polazio je i privatnu slikarsku školu Otona Ivekovića i grafički tečaj Mencija Clementa Crnčića. Zanimljivo je i da je kao 17-godišnjak izradio prijedlog novog grba Grada Zagreba s plavim štitom koji je prihvaćen kao i njegov likovni predložak zastave Grada Zagreba. Originalni crtež grba i zastave čuva se u Muzeju grada Zagreba. Od 1909. prvi je stalni scenograf u HNK. 
1921. postavljen je za ravnatelja zagrebačke Akademije te se bavio raznim pitanjima vezanih uz spomeničku baštinu i umjetnost. Bio je član HAZU (tada JAZU). Supruga mu je bila Nasta Rojc, također slikarica, no rastali su se 1925.
U slikarstvu je sljedbenik "zagrebačke šarene škole". Slikao je svojim istančanim nježnim koloritom krajolike u akvarelu i ulju (oko rijeke Save, Drave, Turopolje, Gorski kotar Brač, Polješac i dr.) te svoj Zagreb. Vedute je uglavnom radio u bakropisu, bavio se i scenografijom i ilustracijom.
Izlagao je samostalno i skupno, radovi se nalaze u uredima Vlade Republike Hrvatske, Predsjednika,  Starogradskoj vijećnici, Dvercu te mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama.
Zanimljiv je podatak da je car Franjo Josip I. na izložbi u Umjetničkom paviljonu 1908. kupio 13 slika među kojima i ulje na platnu Branka Šenoe "U Kraljevici" koje je zatim darovao Modernoj galeriji u Zagrebu.
1915. izlagao je s Krušlinom u Galeriji Ulrich, 1938. Branko Šenoa i Nasta Rojc izlažu na Pola vijeka hrvatske umjetnosti, a 2002. imao je retrospektivu u Umjetničkom paviljonu.
Umro je 4. prosinca 1939. U Zagrebu.