Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

ljubo Škrnjug

LJUBO ŠKRNJUG

Rođen je 18. travnja 1925. u Velikoj Erpenji kraj Zaboka, u učiteljskoj obitelji. Iste godine otac je dobio premještaj i sele u Lužane kod Slavonskog Broda gdje je proveo idilično i sretno djetinjstvo. Kad je Ljubi bilo devet godina obitelj se vraća u Zagreb i nakon završene srednje škole Ljubo upisuje Akademiju. Diplomirao je 1952. u klasi prof. Ljube Babića. Slijede brojna studijska putovanja, ponajviše u Francusku i Pariz s kojih je uvijek donosio žive dojmove pretočene u slikarska ostvarenja. Ljubo Škrnjug često kistom i paletom dolazi u Pariz a grad mu, svojim ulicama, trgovima, šetalištima postaje atelijer. (Stanko Špoljarić)
Puno je nagrađivan, a deset godina je radio i kao profesor na odjelu grafike u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Ljubo Škrnjug je izraziti slikar gradskih krajolika, zagrebačkih predgrađa, zagasitog kolorita, sumorna raspoloženja i nenemetljive socijalne poruke.
2000. samostalno je izlagao u Umjetničkom paviljonu. Umro je u Zagrebu 2007. godine

...Proljeća su bila divna i svijetla, bujala je trava i cvijeće. U meni se sve veselilo. Bilo mi je sretno djetinjstvo! Dolazilo je ljeto, moje bosonogo ljeto, nogu ispucanih od vjetra i sunca, mojih djetinjih šetnji i igara s prijateljima. U jesen su se punili hambari hranom i svuda je bilo obilje oraha, grožđa, jabuka, krušaka, šljiva i svega, svega! Zime su pak bile hladne, dubokih snjegova, sa saonicama i konjima s praporcima, kratkim danima, veličanstvenim Božićima i našim toplim sobama. To je kroki onoga što pamtim, a to je tako davno i već daleko...
Ljubo Škrnjug (o djetinjstvu u Slavoniji)