Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

miroslav Šutej

MIROSLAV ŠUTEJ

Miroslav Šutej rodio se 29. travnja 1936. u Dugoj Resi gdje je završio osnovnu školu, dok srednju pohađa u Zagrebu. Djetinjstvo je provodio kao svestran, zaigran dječak u pustolovinama uz Mrežnicu.
Nakon očeve smrti (imao je 12 godina) ostaje živjeti s majkom do kraja osnovnog školovanja, zatim (1951.) seli u Zagreb i upisuje Školu primijenjene umjetnosti. Tamo su mu predavali profesori Dalibor Parać i Albert Kinert od kojih je dobio prvu likovnu poduku. U Zagrebu mladi pustolov počinje sasvim drugačiji život. Često ga se moglo vidjeti s torbicom punom bojica, tuševa i pera gdje stalno nešto crta.
1956. upisao je zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, kao dio prve generacije studenata grafike. Diplomirao je 1961. u klasi profesora Marijana Detonija. Slijedeće dvije godine radi u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića, okupljalištu najdarovitijih studenata. 
U zagrebačkoj galeriji Studentski centar 1962. prvi puta samostalno izlaže, a u Kabinetu grafike osvaja prvu nagradu za grafiku Bombardiranje očnog živca koju pokazuje na izložbi op-arta Responsive eye u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku 1965. Izložba je inaugurirala opart u svjetske umjetničke trendove. Nakon toga MoMA je otkupila sliku.
U Parizu dobiva Grand-prix za slikarstvo na 3. bijenalu mladih 1963. što mu je omogućilo jednogodišnji boravak u Parizu. Narednih godina sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Zagrebu, Ljubljani, Veneciji, Tokiju, New Yorku...Njegovi radovi nalaze se u vodećim svjetskim galerijama i muzejima (Tate, MoMA, MSU u Zagrebu, Rijeci).
Od 1978. do smrti 2005. predaje na Akademiji u Zagrebu, po riječima mnogih bio je izvrstan pedagog.
Bavio se scenografijom, likovnim projektiranjem interijera, grafičkim oblikovanjem (dizajnirao je hrvatski zastavu i grb kao i novčanice kune). Osmislio je i prvi dres hrvatske nogometne reprezentacije prema kojem su nastale sve ostale inačice dresova. 
Slikar iznimne mašte, grafičar, akademik, na hrvatskoj likovnoj sceni ostavio je jedan od najosebujnijih opusa suvremene hrvatske umjetnosti.
13. svibnja 2005. umro je Miroslav Šutej u Krapinskim Toplicama, nenedano, čekajući operaciju srčanog zaliska. Pokopan je na Mirogoju u Zagrebu.