Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

oton Gliha

OTON GLIHA  rođen je 21. svibnja 1914. godine u Črnomlju (Slovenija), u činovničkoj obitelji, porijeklom iz Istre. Ubrzo s roditeljima odlazi u Osijek, gdje živi do desete godine, kada seli u Zagreb. Nakon završene realne gimnazije (1933.) upisuje Akademiju, (profesori Vanka, Mujadžić, Kljaković ,Babić,Tartaglia i Krizman) na kojoj je i diplomirao 1939. Za vrijeme studija upoznaje slikaricu Milu Kumbatović koja mu postaje životna suputnica. U Omišlju na otoku Krku, rodnom kraju svoje supruge, susreće se sa krčkim krajolikom i svojom budućom trajnom inspiracijom - gromačama.

1938. i 1939. godine boravi u Parizu, kao stipendist francuske vlade. U Parizu slika i uči, obilazi muzeje, ponajvišeLouvre, a poduševljava ga Cezanne.

Prvi put izlaže 1938. na vrlo značajnoj izložbi "Pola vijeka hrvatske umjetnosti" u Zagrebu.

1952. boravi u Italiji, nekoliko mjeseci živi u Rimu, slika pejzaže.

1954. priređuje prvu samostalnu izložbu u Zagrebu, iste godine započinje novu fazu, nastaje slika "Primorje", prva slika velikog ciklusa "Gromače".

1957. u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu izlaže " Krčke gromače".

1958. Muzej Solomon R. Guggenheim otkupljuje sliku "Bijele gromače".

Narednih godina dobiva brojna priznanja istaknutih inozemnih kritičara, stiče međunarodni ugled te je definitivno uvršten u red vodećih suvremenih likovnih umjetnika.

1977. dobiva nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo.

1978. prvi susret s Amerikom, boravi u New Yorku.

1981. slika svečani zastor Narodnog kazališta I. Zajc u Rijeci (ulje na platnu, 10x 14m ).

1999. dobiva nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 1998. godinu za likovnu umjetnost. Iste godine umire u Zagrebu.

Glihine gromače nalaze se u brojnim privatnim zbirkama, muzejima u zemlji i svijetu, a zastupljen je i u antologijama svjetskog slikarstva. Gromače kao glavni motiv i inspiracija Glihin opus čine originalnim i autentičnim u kontekstu moderne umjetnosti 20. stoljeća. Slikao je pretežno uljem na platnu, crtao flomasterima i tuševima u boji.