Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

vera Dajht-kralj

VERA DAJHT-KRALJ
Zagreb 1928. - Zagreb 2014.

Rođena u židovskoj obitelji koja se nastanila u Hrvatsku iz Mađarske prije 200 godina. Nezadovoljan što kajkavci njegovo izvorno prezime Deucht nikako nisu uspijevali točno izgovoriti, otac Dajht-Kralj je odlučio fonetizirati prezime i otada se cijela obitelj počela potpisivati sa Dajht. 
Dajht-Kralj je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod Frane Kršinića i Antuna Augustinčića. Postdiplomski studij na pariškoj Académie des Beaux-Arts završila je 1953. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1955.
Od 1952. godine do danas, Dajht-Kralj je izlagala na više od sedamdeset samostalnih i grupnih izložaba u domovini i inozemstvu. Također je do današnjeg danas izradila deset spomenika, i predložila je idejna rješenja za dvadeset skulptura smještenih na javnim površinima diljem Zagreba.
Njezina skulptura "Prozor" je 1991. godine prihvaćena kao idejno rješenje i postavljena je u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.
O njezinoj ostavštini brine se udruga Živi atelje Dajht Kralj koja djeluje u ateljeu u Ilici 110 u Zagrebu, gdje je Dajht-Kralj radila veći dio života.