Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

victor Vasarely

VIKTOR VASARELY

Francuski slikar, kipar i grafičar mađarskog porijekla rodio se u Pečuhu 9. travnja 1906. Djetinjstvo je proveo u Pieštaniju i Budimpešti, od 1927. studira u privatnoj školi crtanja Volkmanna Podolinia, gdje prvenstveno savladava tradicionalne akademske tehnike, te je član "Radionice" Sandora Bortnyika nazvane "budimpeštanski Bauhaus".
1930. skrasio se u Parizu, ženi se Klarom Spinner. (Nakon rata odlaze u Arcueil, a 1961. sele u Annet-sur-Marne gdje Vasarely živi do kraja života.) Isprva je radio kao grafički umjetnik. Tu je napravio svoj prvi značajni rad Zebra koji se sastojao od zakrivljenih crnih i bijelih pruga. Zebra se danas smatra prvim djelom u žanru op-arta, a Vasarely najistaknutijim predstavnikom tzv. optičke umjetnosti. Odlučio se za nefigurativno slikarstvo i grafiku pretežno apstraktne geometrijske kompozicije oštrih kontrasta crno-bijele ili jarkih boja, čijim je mrežastim strukturama postizao neobične vizualne efekte. To je razdoblje nastanka op-arta, u kojem su ostvareni i brojni arhitektonski i muralni projekti.
Sredinom šezdesetih bavi se dvo i trodimenzionalnim prikazom osmerokuta. Tada nastaju ciklusi Bidim Hexagone, Tridim, Vega, Linija. 
1976. Muzej Fondation Vasarely izgrađen je prema njegovom projektu, a nalazi se u Aix-en-Provencu, koji je ujedno i međunarodna radionica za sintezu likovne umjetnosti i arhitekture, te analitičko-vizualne eksperimente. Iste godine otvoren je Muzej Vasarely u Pečuhu, a 1987. i u Budimpešti.
14. ožuka 1997. umire u Annet-sur-Marne.