Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

vladimir Varlaj

Rodio se u Zagrebu 25. Kolovoza 1895. u skromnoj željezničarskoj obitelji. Studirao je na Višoj školi za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu 1913/14, ali je na Akademiji diplomirao tek 1934. Prolazeći kubističku fazu Proljetnog salona Varlaj u cijelom svom daljem slikarstvu ostaje vjeran plastično konstruktivnom izražavanju uz povremeno priklanjanje ekspresionizmu. Na temelju Cezaneovih pouka, ulazi u srukturu volumena, traži osnovne oblike i prostor gradi najvećom mogućom disciplinom i jednostavnošću. U prozračnom akvarelu, kojim najradije slika, čisti, crveni, žuti i modri tonovi nižu se u suptilne kromatske skladove. Svoj intimin doživljaj motiva sugerira ugođajem smirenosti u duhu poetike magičnog realizma.

Umro je u Zagrebu 1962. Nakon duge bolesti, od koje je posljednjih trinaest godina bio nepokretan. Retrospektivna izložba priređena mu je u Zagrebu 1969.

 

Vladimir Varlaj je druga tragična ličnost ‘velike četvorke’. Kao i Vilka Gecana, teška bolest pogodila ga je već u četvrtom desetljeću i prekinula njegov razvoj. Zaustavljen u svom usponu, ostao je kao zagonetna pojava našeg slikarstva između dva rata, a za pojam magičnog realizma postao je najizrazitiji predstavnik.

Vladimir Varlaj je zaista ‘slikar stila’. Sa stilom je postojao i nestajao, trajao je s njim, bez svoje krivnje, ili barem bez svoje svijesti: upravo zbog bolesti koja ga je, na vrhuncu izgrađenog stila, formalno zaledila.

Grgo Gamulin