Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

vojo Radoičić

VJEKOSLAV VOJO RADOIČIĆ
Požega, 1930. - 2017., Rijeka

Slikar, grafičar, ilustrator, scenograf, kipar, završio je Pomorsku akademiju u Rijeci 1957. Bio je redoviti ćlan HDLU Rijeke i Zagreba. Bavio se ilustriranjem knjiga, primijenjenom umjetnošću, karikaturom, malom plastikom. Napravio je brojne scenografije za kazališta u Beču, Badenu, Rijeci, Splitu, Malome Lošinju i Dubrovniku. Imao je više od 160 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagarada i priznanja, a 2002. bio je nominiran za najveću nagradu za ilustraciju  "Hans Christian Andersen". Bio je prijatelj i suradnik sa velikim austrijskim arhitektom i slikarom Hundertwasserom. Za ilustraciju dječje knjige dobio je 1984. nagradu Grigor VItez, a 1989. nagradu Ivana Brlić Mažuranić.

Vojo Radoičić je slikar morskih tema, a more i brodovi uvijek su bili i ostali središte njegove umjetnosti, inspiracije i stvaralačke energije. Neumorno slika obalu, gradove uz more, brodove, ljude koji plove. Jasnim i jednostavnim formama obojenim u intenzivnu paletu živih boja, bez tonskog modeliranja, gradi svoj svijet igre i mašte.

Vojo Radoičić je slikar čiju umjetnost čini nekonvencionalnost i radost igre, a zbog svoje originalne likovnosti i načina pripovijedanja opravdano ga nazivaju "pjesnikom djetinjstva", jer promatraču pruža zadovoljstvo i veselje.