Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

vojo Radoičić

VJEKOSLAV VOJO RADOIČIĆ
Požega, 1930. - Rijeka, 2017.

Slikar, kipar, grafičar, ilustrator, scenograf, karikaturist rodio se 10. studenog 1930. sasvim slučajno u Požegi. Do devete godine živio je u Boki Kotorskoj (otkud mu je otac), a 1942. seli u Zagreb. Od malena je  risao stripove, karikature. Vojo i njegova majka, u Rijeku, odakle se vidi more, preselili su po završetku 2. svjetskog rata u kojem mu je nestao otac kao član pomorske flote kralja Petra. Završivši Pomorsku školu i Pomorsku akademiju odlazi u Zagreb,a sticajem okolnosti našao se u Majstorskoj školi Krste Hegedušića, kojem su se vrlo svidjele njegove slike i podržao ga je da nastavi u tom smjeru. Dugi niz godina paralelno se bavio slikarstvom i radio u špediciji, da bi se na pragu pedesete kao već afirmirani umjetnik posvetio isključivo umjetnosti.
Bio je redoviti član HDLU Rijeke i Zagreba. Napravio je brojne scenografije za kazališta u Beču, Badenu, Rijeci, Splitu, Malome Lošinju i Dubrovniku. Imao je više od 180 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a 2002. bio je nominiran za najveću nagradu za ilustraciju  "Hans Christian Andersen".
80-tih seli u Beč sa suprugom Zlatom gdje je ostao 15 godina. Sprijateljio se i surađivao s velikim austrijskim arhitektom i slikarom Friedensreichom Hundertwasserom koji mu je bio od velike pomoći u međunarodnoj karijeri. Za ilustraciju dječje knjige dobio je 1984. nagradu Grigor VItez, a 1989. nagradu Ivana Brlić Mažuranić.
Vojo Radoičić je slikar morskih tema, a more i brodovi uvijek su bili i ostali središte njegove umjetnosti, inspiracije i stvaralačke energije. Neumorno slika obalu, gradove uz more, brodove, ljude koji plove. Jasnim i jednostavnim formama obojenim u intenzivnu paletu živih boja, bez tonskog modeliranja, gradi svoj svijet igre i mašte.
Najvećim dijelom života bio je vezan uz Rijeku te postao jednim od zaštitnih znakova riječkog slikarstva i grada na Rječini, gdje je i umro 15. srpnja 2017.