Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

dragica Cvek jordan

Rodila se 22. siječnja 1940. u Velikoj Trnavi u Moslavini gdje provodi svoje sretno djetinjstvo. Kako sama kaže pejzaž njenog djetinjstva pun je zelenila, nezaboravnih bijelih zima, blještavila ljeta, mirisa i uzbudljive poetike boja u proljeće i čudesnog toplog mira rane jeseni. U takvom ozračju odrasta buduća slikarica pomalo šireći svoje interese od kojih je želja da bude slikar ipak bila njezina konstanta.

Akademiju u Zagrebu upisuje 1961. kod sjajnog profesora Miljenka Stančića, iste godine udaje se za slikara Vasilija Josipa Jordana.

Studijska putovanja u Pariz i London, susreti s djelima starih slikara poput Vermeera, Velasquesa, a posebno posjet velikoj Goyinoj izložbi snažno su se dojmili mlade slikarice i zasigurno odredili njezin slikarski put.

1964. diplomirala je na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, a četiri godine kasnije u Salonu HDLU ima prvu samostalnu izložbu. Nakon toga slijede brojne samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu.

Predstavnica je poetskog realizma. Bjelina i svjetlost okružuju njezine djevojčice i nevjeste koje su najčešći motiv njezinog stvaralaštva. Cvijeće je također njezin veliki izazov.

Sama slikarica o svojem slikarstvu kaže. "sve je zapravo jednostavno čovjek traži svoj mali prostor, realni, duhovni, imaginarni, u kojem diše, živi, postoji. To je za mene slikanje!"

Slikarica živi i radi u Zagrebu.