Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

dragica Cvek jordan

DRAGICA CVEK JORDAN
Velika Trnava u Moslavini 1940. - Zagreb 2023.


Pejzaž njenog djetinjstva provedenog u Moslavini pun je zelenila, nezaboravnih bijelih zima, blještavila ljeta, mirisa i uzbudljive poetike boja u proljeće i čudesnog toplog mira rane jeseni.
U takvom je ozračju odrasla buduća slikarica pomalo šireći svoje interese od kojih je želja da bude slikar ipak bila njezina konstanta.
Akademiju u Zagrebu upisala je 1961. kod sjajnog profesora Miljenka Stančića, a iste godine udala se za slikara Vasilija Josipa Jordana.
Studijska putovanja u Pariz i London, susreti s djelima starih slikara poput Vermeera, Velasquesa, a posebno posjet velikoj Goyinoj izložbi snažno su se dojmili mlade slikarice i zasigurno odredili njezin slikarski put.
1964. diplomirala je na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, a četiri godine kasnije u Salonu HDLU imala je prvu samostalnu izložbu.
Nakon toga uslijedile su brojne samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu. Predstavnica je poetskog realizma.
Bjelina i svjetlost okružuju njezine djevojčice i nevjeste koje su najčešći motiv njezinog stvaralaštva. Cvijeće je također njezin veliki izazov.
Sama slikarica o svojem slikarstvu kaže: Sve je zapravo jednostavno čovjek traži svoj mali prostor, realni, duhovni, imaginarni, u kojem diše, živi, postoji. To je za mene slikanje!
Dragica Cvek Jordan umrla je 9. kolovoza 2023. u Zagrebu.