Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

mersad Berber

MERSAD BERBER

Rodio se 1. siječnja 1940. u Bosanskom Petrovcu u Bosni i Hercegovini.
Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. u klasi profesora Maksima Sedeja, a poslijediplomski studij grafike završio je 1965. na istoj. Te godine imao je i prvu samostalnu izložbu i od tada kontinuirano samostalno izlaže u zemlji i inozemstvu (New York, Tokyo, Montreal, Washington, Istanbul, Kairo, po Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Rusiji, Španjolskoj i dr.)
Bavio se slikanjem, grafikom, tapiserijom, ilustracijom, kostimografijom i scenografijom.
Berberov ogroman stvaralački opus, čije je značenje uvelike prešlo naše granice te ne samo da je u svijetu poznat kao jedan od najboljih grafičara, već je i jedan od najznačajnijih suvremenih umjetnika uopće.
Uvršten je i u postav Tate galerije u Londonu 1984. 
U svom slikarstvu Berber je sačuvao specifičnost vlastitog podneblja kao zalog svojeg identiteta i umjetničkog postojanja što su prepoznali brojni zaljubljenici u njegova djela, ali i kritika.
Djela Mersada Berbera nalaze se u respektabilnim privatnim zbirkama, muzejima i galerijama širom svijeta, a za svoj rad primio je brojna priznanja, nagrade i odličja.
2007. postaje počasnim članom Ruske akademije umjetnosti, a 2009. izabran je za člana World Academy of Art & Science u Los Angelesu. 
Od 1978. predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu kao izvanredni profesor.
1992. iz Sarajeva se preselio u Zagreb i tu je živio i radio do kraja života 7. listopada 1912.