Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

vasilij josip Jordan

VASILIJ JOSIP JORDAN

Rođen je 1. ožujka 1934. u Zagrebu, a porijeklom je iz Slovenije. S 12 godina upisuje muzičku školu, odsjek violine, a dvije godine kasnije i Školu primijenjene umjetnosti.
Od 1953. studira slikarstvo na Akademiji kod profesora Ljube Babića, 1958. je i diplomirao.
Osim slikarstva zanima ga i glazba, kazalište, literatura te se često susreće s kolegama i profesorima u kultnoj Kazališnoj kavani.
Studijsko putovanje s prof. Babićem i ostalim studentima u Veneciju i Padovu prvi je susret mladog Jordana sa slikama starih majstora.
Prva samostalna izložba priređena mu je 1961. u Gradskoj galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu. Od kritike i javnosti sjajno prihvaćen Jordan u narednim desetljećima niže brojne uspješne izložbe, grupne i samostalne, u zemlji i inozemstvu. Iste godine ženi se slikaricom Dragicom Cvek.
Velika monografska izložba autorice Jelene Uskoković priređena mu je 1972. u Modernoj galeriji.
Od 1978. docent je na Akademiji u Zagrebu, od 1982. redoviti profesor, a od 1991. do 1994. dekan. 
1995. utemeljio je Akademiju Mostarskog sveučilišta na Širokom Brijegu (sa Šutejom, Sikiricom, fra Pejićem i fra Karačićem), te bio pročelnik studija za slikarstvo i dekan.
1997. izlaže u Umjetničkom paviljonu. Djela mu se nalaze u mnogim muzejima i galerijama, sakralnim prostorima i privatnim zbirkama.
Oniričko, fantastično i nadrealno bitne su odrednice Jordanovog slikarstva, a Giorgio Segato o njemu piše  kao autentičnom pjesniku vizualnih uspomena.
Umro je 12. ožujka 2019. u Zagrebu.