Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

josip Vaništa

JOSIP VANIŠTA
Karlovac 1924. - Zagreb 2018.

Diplomirao je na Akademiji u Zagrebu 1950. u klasi Marina Tartaglie. Prvu izložbu imao je 1952. s Miljenkom Stančićem u Muzeju za umjetnost i obrt. Tada ga je Miroslav Krleža, čiji je bio pasionirani čitatelj, zamolio da mu nacrta pet portreta. Bio je posljednji slikar kojemu je Krleža pozirao.
Početkom 1960-tih javlja se ideja o Gorgoni, umjetničkoj skupini, čiji je Vaništa bio suosnivač, a zalagala se za alternativne oblike djelovanja, priređivala izložbe i izdavala istoimeni časopis,najavljujući konceptualizam i odustajanje od materijalizacije umjetničkih djela.
Poslije 1970-tih ponovno se okreće realističnoj poetici. Njegovi motivi i izraz označavaju prodor nove osjetljivosti u hrvatsku umjetnost. Uz slikanje, podjednako je zainteresiran i za crtanje. Dugogodišnji profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Akademik. Pjesnik.

Na Bukovcu je noćas napadao snijeg i pokrio mnoge pojedinosti, prigušio digresije. Pejzaž je presječen jednom (ne odveć odlučnom) crtom. Sluti se put kako nestaje u maglenom sivilu. Je li to Bog u velikom formatu, reproducirao Vaništu?

Igor Zidić