Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

miljenko Stančić

Miljenko Stančić rodio se 1. ožujka 1926. u Varaždinu. Diplomirao je na Akademiji u Zagrebu 1949. (u klasi profesora Jerolima Mišea) na kojoj je i predavao od 1961. do 1977. 

Zbog svoje snažne i osebujne vizije, Stančić je već od prvog nastupa u Zagrebu (1952., s Josipom Vaništom) smatren začetnikom nadrealističkoga slikarstva u Hrvatskoj. Njegovo je slikarstvo prepuno intimnih i autobiografskih reminiscencija i dojmova što ih umjetnik prima iz svoje okoline. Služio se tehnikom starih majstora, slikajući krajolike i figure zadivljujućom perfekcijom profinjenim tonskim nijansiranjem u irealnim rasvjetama. Emotivno vezan s tradicijskom linijom hrvatskog slikarstva, stvorio je jedinstvenu poetsku sintezu staroga i novoga, nostalgičnog i suvremenog. 

Poslije 1955. stvara djela u kojima je, slikajući obrise varaždinskih trgova i ulica, na jedinstven način ovjekovječio poetičnost staroga Varaždina.

Retrospektivne izložbe imao je u Zagrebu 1977, te posthumno 1981., a 2006. otvorena je u Varaždinu retrospektivna izložba i Galerija.

Umro je u Zagrebu 13. svibnja 1977. u 51. godini, a pokopan je na varaždinskom groblju.