Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

miljenko Bengez

MILJENKO BENGEZ

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik Miljenko Bengez rođen je 1954. u Zagrebu.
Interes prema likovnom izražavanju počinje iskazivati već u osnovnoj školi čemu svjedoče bilježnice ispunjene najrazličitijim crtežima umjesto gradivom koje se trebalo nalaziti u njima. Nakon srednje škole pokušao je upisati zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, no biva odbijen. Razočaran, odlazi na odsluženje vojnog roka, a po povratku, narednih godina sve više slika. Izlaže s likovnom "Grupom 69" u Hrvatskoj i inozemstvu. U želji da usavrši tehniku slikanja uljem, sredinom osamdesetih dolazi u atelijer prof. Vilima Svečnjaka, u kojem, tijekom pet godina rada, pod utjecajem vrsnog majstora i pedagoga, usvaja vještine slikarskog zanata. U tom periodu, 1987. prvi puta samostalno izlaže u Ljubljani.
1990. odlazi u Firenzu u "Campo del restauro - Lorenzo de Medici” i u majstorskoj radionici prof. Leonarda Passeria izučava restauriranje slika štafelajnog slikarstva. Krajem 1991. nakon povratka iz Firenze odlazi u New York i počinje suradnju s galerijom "S. E. Feinman Fine Arts" u kojoj kontinuirano izlaže do njezinog zatvaranja 2006. U New Yorku stalno boravi do 1995., nakon toga naizmjenično izlaže u SAD-u, Italiji i Hrvatskoj. Nakon povratka intenzivno surađuje s galerijom "Studio D" iz Zagreba, kao i s drugim galerijama u Hrvatskoj, a 1997. počinje suradnju s milanskom galerijom "L'Incesione" koja mu, nakon više samostalnih izložbi i brojnih izdanja grafičkih listova, 2001. štampa i monografiju "Bengez".
Od 2001. galerija "Free Art" iz Udina organizira mu samostalne izložbe po cijeloj Italiji kojima ga afirmira na talijanskoj likovnoj sceni.
Sadržaj koji provlači kao lajtmotiv na svojim slikama često je arhitektonska povijest Mediterana, ali prisutni su i drugi urbani krajolici poput Amsterdama, Pariza ili New Yorka.
Do danas Miljenko Bengez izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama po Hrvatskoj, Europi, SAD-u, a 2010. Gradski muzej grada Varaždina u suradnji s Museo Nazionale di Villa Pisani - Stra - Venezia organizirao mu je retrospektivnu izložbu. Slike mu se nalaze u brojnim kolekcijama u Europi, Americi, Aziji. Od 1994. član je HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.