Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

miljenko Bengez

MILJENKO BENGEZ

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik rodio se 1954. u Zagrebu.
Interes prema likovnom izražavanju pokazuje već u osnovnoj školi. Nakon srednje škole i neuspjelog upisa na Akademiju odlazi na odsluženje vojnog roka, a po povratku, narednih godina sve više slika. Izlaže s likovnom "Grupom 69" u Hrvatskoj i inozemstvu. U želji da usavrši tehniku slikanja uljem, sredinom osamdesetih dolazi u atelijer prof. Vilima Svečnjaka, u kojem, tijekom pet godina rada, pod utjecajem vrsnog majstora i pedagoga, usvaja vještine slikarskog zanata. U tom periodu prvi puta samostalno izlaže, u Ljubljani 1987.
1990. odlazi u Firenzu u "Campo del restauro - Lorenzo de Medici” i u majstorskoj radionici prof. Leonarda Passeria izučava restauriranje slika štafelajnog slikarstva.
Krajem 1991. po povratku iz Firenze odlazi u New York i počinje suradnju s galerijom "S. E. Feinman Fine Arts" u kojoj kontinuirano izlaže do njezinog zatvaranja 2006.
U New Yorku stalno boravi do 1995., nakon toga naizmjenično izlaže u SAD-u, Italiji i Hrvatskoj. Nakon povratka intenzivno surađuje s galerijom "Studio D" iz Zagreba, kao i s drugim galerijama u Hrvatskoj, a 1997. počinje suradnju s milanskom galerijom "L'Incesione" koja mu, nakon više samostalnih izložbi i brojnih izdanja grafičkih listova, 2001. štampa i monografiju "Bengez".
Od 2001. Galerija "Free Art" iz Udina organizira samostalne izložbe po cijeloj Italiji kojima ga afirmira na talijanskoj likovnoj sceni.
Čest lajtmotiv na Bengezovim slikama arhitektonska je povijest Mediterana, no prisutni su i drugi urbani krajolici poput Amsterdama, Pariza ili New Yorka. Do danas Miljenko Bengez izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama po Hrvatskoj, Europi, SAD-u, a 2010. Gradski muzej grada Varaždina u suradnji s Museo Nazionale di Villa Pisani - Stra - Venezia organizirao je retrospektivnu izložbu.
Bengezove slike ukrašavaju brojne kolekcije diljem Europe, Amerike, Azije.
Od 1994. član je HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.