Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

ivan Lacković croata

IVAN LACKOVIĆ CROATA

Ivan Lacković rodio se 1. siječnja 1932. u selu Batinska u Podravini. Nakon rane muževe smrti majka je preuzela sav teret odgoja i uzdržavanja svoja tri sina (četvrti Petar umro je sasvim mlad). Iako sama nije išla u školu kod svoje je djece od malih nogu razvila ljubav za knjigu. Iako siromašno, bilo mu je sretno djetinjstvo. 
Zbog teškog nadničarskog života na selu 1957. odlazi u Zagreb u potrazi za boljim životom. O slikarstvu, kao budućem pozivu, u to vrijeme gotovo da i ne razmišlja. Zaposlio se kao poštar.
Tek kad je 1961. došao k Hegedušiću i kad mu je on dao svoje mišljenje, tek tada se pomalo okrenuo risanju kao životnom pozivu.
O svojem životu, uspjesima, brojnim izložbama priča:
Raditi, stvarati, to je velika radost. A sva ova galama oko mene - sve to ni niš. Meni je najveće veselje kad sednem na bicikl i vozim se, a vjetar pomalo puše i hladi me, gledam prirodu. Onda mislim da je celi svet moj. To mi je ostalo iz djetinjstva. 
U umjetnosti se ne smije izgubiti djetinjstvo. Umjetnost mora imati korijena, jer tamo gdje si se rodil tamo imaš i korijen, makar si ostavil taj kraj. Iz tog korijena se hrani sve što poslije dođe. Meni se uvijek bilo lijepo sjetiti rodnog kraja.
Ivan Lacković Croata umro je 29. kolovoza 2004. od posljedica srčanog udara vozeći se biciklom po Jarunu.