Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

edo Murtić

Edo Murtić rođen je 4. svibnja 1921. u Velikoj Pisanici, kraj Bjelovara. Sa četiri godine seli s obitelji u Zagreb, na Trešnjevku. Već u osnovnoj školi pokazuje izrazitu nadarenost i na školskoj izložbi izlaže četrdesetak gvaševa i crteža. 1936. je na Obrtnoj školi kod E. Kovačevića, K.Tompe i E. Tomaševića, a 1939. upisuje Akademiju kod K. Hegedušića, O. Mujadžića i kasnije Lj. Babića kod kojeg je i diplomirao.

1935. imao je prvu samostalnu izložbu u Zagrebu, a nakon rata razvija se u jednog od najkreativnijih autora suvremenog hrvatskog slikarstva.

Od 1951. godinu i pol boravi u SAD-u, američki apstraktni ekspresionizam izvršio je znatan utjecaj na njegovo daljnje stvaralaštvo. Samostalno izlaže u New Yorku, Pittsburghu, Los Angelesu.

  1. nastaje ciklus slika Doživljaj Amerike, koji znači prekretnicu u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti. Nakon toga slika poetsko impresionističke krajolike, što ga dovodi do apstrakcije 60.-ih i 70.-ih god.

Sredinom osamdesetih i devedesetih vraća se kolorističkom ekspresionizmu, uglavnom mediteranskim motivima, otocima, vinogradima i vrtovima. Osim u Americi puno je boravio u Beču, Parizu, Kanadi,  samostalno izlagao i sudjelovao na brojnim skupnim izložbama, dobio je mnoge prestižne nagrade.

Murtić je slikar lirskog apstraktnog izričaja i snažne ekspresivnosti obogaćene paletom čistih, upečatljivih boja  intenzitet kojih naglašava ritmovima crnila. Energija kojom je slikao dovela ga je do izuzetnog i velikog opusa. Radio je ulja, gvaševe, mozaike, murale, kazališnu scenografiju.

Član je HAZU od 1997. te dobitnik nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2000. Velike retrospektive priređene su mu u Zagrebu 1990. u Muzeju za umjetnost i obrt i 2002. u Modernoj galeriji.

Edo Murtić je uglavnom živio u Zagrebu i Vrsaru, a umro je 2. siječnja 2005. godine.