Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

ivo Vojvodić

IVO VOJVODIĆ
1923. - 1994. Dubrovnik

Rodio se u Dubrovniku 29. studenoga 1923. od majke Marije i oca Ivana Vojvodića. Kada je Ivi bilo samo osamnaest mjeseci otac odlazi u Peru, u Južnu Ameriku i više se nije vratio. Tu prazninu slikar nikada nije nadoknadio. Ubrzo sele u Trebinje, majka se preudala, a Ivo krenuo u prvi razred. 1931. ponovno su u Dubrovniku, majka se bori da ih sve prehrani (rodila se i sestra Amy)i cijeloga života ona mu je veliki oslonac. Često odlazi i noni na Šipan gdje se susreće sa starim pismima svojih pradjedova koji su pisali s dalekih mora. Već tada, kao dječak, rado slika ognjište u kući pradjedova, maslinjak oko kuće.
1945. upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i dobiva stipendiju. Upoznaje Tina Ujevića s kojim je prijatelj do kraja života. Profesori su mu kroz četiri godine Ivo Režek, Jerolim Miše, Antun Mezdjić, Krsto Hegedušić, Omer Mujadžić, a specijalku završava kod profesora Đure Tiljka. 
U ranom je razdoblju naslikao nekoliko vrijednih portreta, poslije se ističe lirskim pristupom mediteranskom podneblju slikajući gradove i krajolike s razvijenim smislom za kompoziciju i boju. U njegovim se radovima isprepliću, na granici realnoga i apstraktnoga, tragovi prošlosti i melankolija sadašnjosti. Većim dijelom opusa vezan je za Dubrovnik. Odlikuje se temperamentnim i izražajnim potezom te istančanom kromatikom.
Samostalno je izlagao od Zagreba do Amsterdama, od Dubrovnika do Stockholma i Pariza.

...Slikarstvo Ive Vojvodića većim je dijelom regionalno ukorijenjeno i neraskidivo vezano uz Dubrovnik, umjetnikov rodni grad. O čudesnoj čaroliji njegovih arhitektonskih volumena, ambijentalnih ugođaja, raspjevanog svjetla na kamenim fasadama, na krajoliku i kristalnom plavetnilu mora, ne treba govoriti nikom tko je makar jednom imao sreću da vidi i doživi trajnu ljepotu te drevne Republike i jedinstvenog centra kulturnih, povijesnih i umjetničkih zbivanja...
                                                                                              Vinko Zlamalik