Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

ivo Vojvodić

IVO VOJVODIĆ
1923. - 1994. Dubrovnik

Da li ću ikada moći ovo kristalno čisto, smaragdno i strašno more, one njegove stravične dubine osvijetljene lomom sunčanih zraka i grabene koji iz njega izranjaju kao drago kamenje, oslikati, ili će ostati netaknuto u svojoj ljepoti i stravi beskrajne širine koju okružuju bića sa strahopoštovanjem.
                                                                                                         Ivo Vojvodić

Rodio se 29. studenog 1923 u Dubrovniku( majka Marija i otac Ivan Vojvodić). Kada je Ivi bilo osamnaest mjeseci otac odlazi u Peru, u Južnu Ameriku i više se nije vratio. Tu prazninu slikar nikada nije nadoknadio. Ubrzo sele u Trebinje, majka se preudala, a Ivo krenuo u prvi razred. 1931. ponovno su u Dubrovniku, majka se bori da ih sve prehrani (rodila se sestra Amy)i cijeloga života ona mu je veliki oslonac. Očevoj sestri Pavli, koja im puno pomaže, također duguje veliku zahvalnost. Često odlazi i noni na Šipan gdje se susreće sa starim pismima svojih pradjedova koji su pisali s dalekih mora. Već tada, kao dječak, rado slika ognjište u kući pradjedova, maslinjak oko kuće. Radovao se poći na pašu s ovcama ili s ribarima potezati mreže i pješačeći pored mora promatrati tu beskrajnu ljepotu, maštati o moru i brodovima.
1945. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, studentsku sobu dijeli s Valerijem Michelijem i Miljenkom Stančićem. Upoznaje Tina Ujevića s kojim prijateljuje do kraja Tinova života. Profesori su mu kroz četiri godine Ivo Režek, Jerolim Miše, Antun Mezdjić, Krsto Hegedušić, Omer Mujadžić, a specijalku završava kod profesora Đure Tiljka. 
U ranom je razdoblju naslikao nekoliko vrijednih portreta, poslije se ističe lirskim pristupom mediteranskom podneblju (1956. slika prvi Morski greben)slikajući gradove i krajolike s razvijenim smislom za kompoziciju i boju. U njegovim se radovima isprepliću, na granici realnoga i apstraktnoga, tragovi prošlosti i melankolija sadašnjosti. Većim dijelom opusa vezan je za Dubrovnik. Odlikuje se temperamentnim i izražajnim potezom te istančanom kromatikom.
Samostalno je izlagao od Zagreba do Amsterdama, od Dubrovnika do Stockholma i Pariza.

Slikarstvo Ive Vojvodića većim je dijelom regionalno ukorijenjeno i neraskidivo vezano uz Dubrovnik, umjetnikov rodni grad. O čudesnoj čaroliji njegovih arhitektonskih volumena, ambijentalnih ugođaja, raspjevanog svjetla na kamenim fasadama, na krajoliku i kristalnom plavetnilu mora, ne treba govoriti nikom tko je makar jednom imao sreću da vidi i doživi trajnu ljepotu te drevne Republike i jedinstvenog centra kulturnih, povijesnih i umjetničkih zbivanja.
                                                                                                            Vinko Zlamalik