Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

nikola Reiser

Nikola Reiser rođen je 14. listopada 1918. u idiličnom Mirnovcu pored Samobora u obiteljskoj kuriji iz 16. st gdje je proveo i djetinjstvo. Njegov otac, također Nikola, bio je doktor filozofije, profesor zemljopisa i povijesti iznimno umjetnički i glazbeno obrazovan te se u krugu obitelji često razgovaralo o umjetnosti i muziciralo. U takvom okruženju slikar je proveo djetinjstvo i formirao se kao osoba i umjetnik. Majka mu se zvala Zdenka.

1938. upisuje Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no njega napušta slijedeće godine kada je upisao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti kod profesora Vladimira Becića. Studij prekida zbog rata, a nastavlja ga 1945. kad je i diplomirao kod profesora Otona Postružnika.

U ranim razdobljima slika portrete i pejzaže na način francuskih postimpresionista i Bonnarda, no kasnije se koloristički približava apstrakciji. Blago erotični aktovi u akvarelu, komorni portreti, tihe intimističke mrtve prirode, lagani fragilni crteži autentične su vrijednosti ranog poslijeratnog hrvatskog slikarstva.

Samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj (Moderna galerija u Zagrebu i Rijeci, Umjetnički paviljon i dr.) i inozemstvu (Prag, Moskva, Atena, Sao Paolo, Rio de Janeiro, New Delhi, Mexico, Chicago, Caracas, London samo su neki od gradova), sudjelovao je na Biennalu u Veneciji, Krakovu i New Yorku kao i na Svjetskoj izložbi u Montrealu, Torontu, Firenci i Bruxellesu. Dobitnik je i brojnih nagrada. 

Od 1969. pa do umirovljenja 1980. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti.  Redoviti je član HAZU.

Umro je 23. ožujka 2010. u Zagrebu.