Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

nikola Reiser

          NIKOLA REISER
1918., Mirnovec - 2010., Zagreb
Nikola Reiser rodio se 14. listopada 1918. u idiličnom Mirnovcu pored Samobora, u obiteljskoj kuriji iz 16. st, gdje je proveo djetinjstvo. Njegov otac, također Nikola, doktor filozofije, profesor zemljopisa i povijesti, iznimno umjetnički i glazbeno obrazovan pa se u krugu obitelji često razgovaralo o umjetnosti i muziciralo. U takvom okruženju slikar je proveo djetinjstvo i formirao se kao osoba i umjetnik. Majka mu se zvala Zdenka.
1938. upisao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no vrlo brzo je odustao i upisao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti kod profesora Vladimira Becića. Studij prekida zbog rata, a nastavlja ga 1945. kad je i diplomirao kod profesora Otona Postružnika.
U ranim razdobljima slika portrete i pejzaže na način francuskih postimpresionista i Bonnarda, no kasnije se koloristički približio apstrakciji. Blago erotični aktovi u akvarelu, komorni portreti, tihe intimističke mrtve prirode, lagani fragilni crteži autentične su vrijednosti ranog poslijeratnog hrvatskog slikarstva.
Samostalno je i skupno izlagao u Hrvatskoj (Moderna galerija u Zagrebu i Rijeci, Umjetnički paviljon i dr.) i inozemstvu (Prag, Moskva, Atena, Sao Paolo, Rio de Janeiro, New Delhi, Mexico, Chicago, Caracas, London...), sudjelovao je na Biennalu u Veneciji, Krakovu i New Yorku kao i na Svjetskoj izložbi u Montrealu, Torontu, Firenci i Bruxellesu. Dobitnik je i brojnih nagrada. 
Od 1969. pa do umirovljenja 1980. predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti te bio redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Umro je 23. ožujka 2010. u Zagrebu.