Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

friedensreich Hundertwasser

FRIEDENSREICH HUNDERTWASSER

Austrijski slikar, grafičar i arhitekt rođen je 15. prosinca 1928. u Beču pod imenom Friedrich Stowasser. Tokom života često je mijenjao ime. Promijenio je prezime u Hundertwasser, zvao se i gospodin Regentag (kišni dan) po svom jedrenjaku. Kišni dan zbog ljepote boja koje se mogu vidjeti u kiši i jer su kišni dani jedini kad može raditi, kad je sretan. Na kraju si je dodao još jedno ime Dunkelblunt (tamno-šaren) -
Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser.
1948. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Beču koju vrlo brzo napušta. Puno veći utjecaj od formalnog obrazovanja  imali su slikari Egon Schiele i Walter Kampmann čijim slikarstvom je impresioniran. Kao i slikarstvom Paula Klea i Gustava Klimta.
1949. u Toscani upoznaje francuskog slikara, ubrzo najboljeg prijatelja, Renea Broa s kojim odlazi u Pariz. 
1950. provodi u Parizu i taj boravak u tom gradu i to prijateljstvo snažno su utjecali na njegov život i daljnji rad. Već krajem 60-tih svjetski je poznat.
Austrija predstavlja Hundertwassera na svim kontinentima (od 1975. do 1983. projekt koji je osmislio njegov menadžer) turneja je njegovih radova svjetskim muzejima. Postaje sve slavniji te materijalno osiguran.
Najpoznatije djelo je Hundertwasserhaus u Beču.
Hundertwasser je umro 2000. na palubi broda Queen Elizabeth II. na Pacifiku, pokopan je na svom posjedu na Novom Zelandu ispod stabla magnolije.