Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

emanuel Vidović

EMANUEL VIDOVIĆ

Rodio se 24. prosinca 1970. u Splitu, kao prvo dijete Ivana Vidovića i Paškve rođ. Grubić. U ranoj dobi, sa 6 godina, ostao je bez oca. Već sa četrnaest bio je vrlo zaokupljen crtanjem, a nezainteresiran za školu od koje i odustaje nakon završena četiri razreda. Priprema se za prijemni na Akademiji di Belle Arti u Veneciji ( na kojoj se školovao i Juraj Dalmatinac), te s nepunih sedamnaest (1887.) postaje student kiparstva. Ubrzo shvaća da nije kipar te se prebacuje na slikarstvo. Nezadovoljan konzervativnim pristupom napušta Akademiju i posvećuje se slikanju venecijanskih veduta i interijera crkve sv. Marka.
Nakon studija u Veneciji, boravka u Milanu (gdje se od 1892. do 1894. besplatno usavršava u slikanju u drušvu Famiglia Artistica) te obližnjoj slikovitoj ribarskoj Chioggi (koju je u mladosti često slikao i gdje je susreo suprugu Amaliju Baffo) Vidović je proveo cijeli život u rodnom gradu koji mu je bio nepresušnim vrelom nadahnuća.
Chioggia je potpuno oblikovala Vidovićev slikarski lik. Iz nje je on došao u domovinu kao gotov i zreo slikar. Njegov samostalni temperament, koji nije bio sklon nikakvom sustavnom školovanju, nikakvom akademizmu, više se izgradio na kanalima i uličicama malene Chioggie i u susretima s drugim slikarima koji su tu dolazili slikati i njihovim radovima nego u mletačkoj Akademiji. (Duško Kečkemet)
Od 1898. nastavnik je na Realnoj gimnaziji i Obrtničkoj školi u Splitu. Emanuel Vidović bio je slikar Splita, ali i Trogira te je vrlo značajan i autentičan i njegov trogirski ciklus.
Na izložbi "Pola vijeka hrvatske umjetnosti" u Zagrebu 1938/39. kritika je vrlo blagonaklona prema splitskom umjetniku.
1906. slika čudesni Angelus, monokromatsko remek djelo, začetak hrvatske moderne. Iste godine izlaže u Milanu, Londonu, Zagrebu, Sofiji.
1952. u Modernoj galeriji u Zagrebu održana je važna retrospektiva.
Velika izložba u Umjetničkom paviljonu održala se 2018. na kojoj su izložena brojna remek djela posuđena iz najvažnijih hrvatskih muzeja i privatnih zbirki. 
1. 6. 1953. umro je u svome splitskom domu.