Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

emanuel Vidović

EMANUEL VIDOVIĆ

Rodio se 24. prosinca 1870. u Splitu, kao prvo dijete Ivana Vidovića i Paškve. Imao je samo 6 godina kada mu je umro otac. Prve slikarske poduke dobio je od svog gimnazijskog profesora E. Vecchietija koji ga je pripremao  za venecijansku Accademiu di belle arti (na kojoj se školovao i Juraj Dalmatinac). 
1987. kao sedamnaestogodišnjak upisao se na kiparstvo, no ubrzo se prebacuje na slikarstvo. Nezadovoljan konzervativnim pristupom napušta Akademiju i posvećuje se slikanju venecijanskih veduta i interijera crkve sv. Marka.
Nakon studija u Veneciji, boravka u Milanu (gdje se od 1892. do 1894. besplatno usavršavao u slikanju u drušvu Famiglia Artistica) te obližnjoj slikovitoj ribarskoj Chioggi (koju je u mladosti često slikao i gdje je susreo suprugu Talijanku Amaliju Baffo) Vidović je proveo cijeli život u rodnom gradu koji mu je bio nepresušnim vrelom nadahnuća. U Split se vratio 1895.
Chioggia je potpuno oblikovala Vidovićev slikarski lik. Iz nje je on došao u domovinu kao gotov i zreo slikar. Njegov samostalni temperament, koji nije bio sklon nikakvom sustavnom školovanju, nikakvom akademizmu, više se izgradio na kanalima i uličicama malene Chioggie i u susretima s drugim slikarima koji su tu dolazili slikati i njihovim radovima nego u mletačkoj Akademiji. (Duško Kečkemet)
Od 1898. nastavnik je na Velikoj realci i splitskoj Obrtnoj školi. Emanuel Vidović bio je slikar Splita, ali i Trogira te je vrlo značajan i autentičan i njegov trogirski ciklus.
Na izložbi "Pola vijeka hrvatske umjetnosti" u Zagrebu 1938/39. kritika je vrlo blagonaklona prema splitskom umjetniku.
1906. slika čudesni Angelus, monokromatsko remek djelo, začetak hrvatske moderne. Iste godine izlaže u Milanu, Londonu, Zagrebu, Sofiji.
1952. u Modernoj galeriji u Zagrebu održana je važna retrospektiva.
Velika izložba u Umjetničkom paviljonu održala se 2018. na kojoj su izložena brojna remek djela posuđena iz najvažnijih hrvatskih muzeja i privatnih zbirki. 
1. 6. 1953. umro je u svome splitskom domu.
Emanuel Vidović najveći je splitski slikar i jedan od najvećih slikara hrvatskog modernog slikarstva.