Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

leo Junek

LEO JUNEC

Rodio se u Zagrebu 1899. od majke Marije i oca Teodora Juneca. Kao dječak živio je s bakom u središtu grada u ulici Pod zidom, a 1914. preselio se majci na Bukovac. Veoma je volio glazbu, lijepo je pjevao te već u osnovnoj školi postao članom zbora Zagrebačke katedrale.
1919. upisao se na Kraljevsku višu školu za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu (od 1921. Akademija) na kojoj je diplomirao 1924. Profesori su mu bili Ferdo Kovačević, Maksimilijan Vanka i Ljubo Babić. 
Po završetku studija trajno se preselio u Pariz, grad koji je postao predmetom njegova obožavanja, a ime je promijenio u Lorris Junec. U Parizu je upoznao i svog slikarskog uzora Cézannea.
1934. naslikao je remek djelo Kocke, ulje malog formata, ali značajno po razigranosti ritma, boja i oblika na površini kocka i strukturi podloge. Iste godine slikao je pariške motive, bulevare, arhitekturu, obalu Seine, mostove i parkove.
Neposredno pred rat, obitelj (žena i dijete) je živjela krajnje oskudno. Tada je naslikao i čuvenog Crtača, sliku koja je označila prekretnicu na Junecovom slikarskom putu te obilježila našu Modernu. Sliku je organizirao mrljama boje, na figuri, kockama i prozoru, bez čvrstog volumena.
1960-tih otkriva Provansu s njezinim prekrasnim krajolicima, posjećuje Arles, Avignon, Aix-en-Provence gdje je Cezanneov atelijer i gdje se u daljini nazire Sainte Victoire.
1968. nakon trideset godina izlagao je u Modernoj galeriji u Zagrebu, a izložbu je organizirao njegov veliki prijatelj Josip Vaništa. Sačuvana je i njihova dugogodišnja korespodencija koju je Vaništa objavio 1986. u knjizi Leo Junec: Pisma/slikarski dnevnik.
1969. samostalno je izlagao u Parizu, a izložba je doživjela veliki uspjeh. Kritika ga stavlja uz bok Cezanneu i Bazainu. 1974. je dobio i francusko državljanstvo.
Pred kraj života vratio se u Orsay i povukao u tišinu vrta i atelijera te neumorno slikao sve do smrti 13. srpnja 1993.
Leo Junec rijetko je dolazio u domovinu, ali je svojim djelom bio itekako prisutan u našoj modernoj umjetnosti, do danas ostavši jednom od njezinih najvećih figura.