Stranica je prilagođena vertikalnom prikazu. Okrenite vaš uređaj.

Galerija Mona Lisa logo

nenad Vorih

NENAD VORIH

Nenad Vorih rođen je 1. kolovoza 1963. godine u Zagrebu. Strast prema slikarstvu otkriva sa trinaest godina i od tada razvija svoj talent. Nakon uspješno završene srednje škole, 1983. godine upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski smjer. 1987. završava studij slikarstva u klasi izuzetnog pedagoga i profesora Ferdinanda Kulmera.
1988. primljen je u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika te iste godine ostvaruje status Samostalnog umjetnika pri Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika. 1993. godine uvršten je u Enciklopediju likovnih umjetnosti. Od svoje prve samostalne izložbe do danas, Vorih se kontinuirano bavi slikarstvom i aktivno sudjeluje na likovnoj sceni. Veliko zanimanje kulturne javnosti za njegove čarobne slike, kao i afirmativne likovne kritike uvaženih likovnih kritičara svrstali su ga u sam vrh hrvatske suvremene likovne umjetnosti. Do sada je izlagao na brojnim izložbama u Hrvatskoj i Europi. Dobitnik je nagrada Grisia, Porin i Art Revolution Taipei 2015.
Inspiraciju za svoju umjetnost Vorih nalazi u medijima odnosno njihovoj interakciji s modernim društvom, te utjecajem istih na kulturu i percepciju modernog čovjeka. Predstavio je publici svoj izraz kroz četiri tematske cjeline ostajući pri tom uvijek vjeran svojoj najvećoj strasti: boji, dinamici i ekspresivnosti.